ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۸ اردیبهشت ۹۸، شاخصکل بورس با افزایش ۳۹۵۶ واحدی به ۲۰۹.۲۴۳ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۵.۰۱۲ میلیارد ریال (۲۴۲۵ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۷۰۷۳ میلیارد ریال (تقریبا ۱۷۶۴ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۷.۸۹۶ میلیارد ریال بوده است. گزارش ۸ اردیبهشت ۹۸ بورس، بیانگر رشد شاخص آزاد شناور است.
در پایان معاملات ۸ اردیبهشت ۹۸ بورس اوراق بهادار تهران شاخص کل، با افزایش ۳ هزار و ۹۵۶ واحدی به رکورد ۲۰۹ هزار و ۲۴۳ واحد رسید.
رشد شاخص آزاد شناور – ۸ اردیبهشت ۹۸ بورس
برخی کارشناسان اعتقاد دارند افزایش شاخص بورس ناشی از عملکرد واقعی شرکتهای بورسی نیست، بلکه برگرفته از افزایش نرخ دلار در بازار آزاد و نیز افزایش قیمت کالاها در بازار جهانی است که در پیشبینی سود شرکتهای صادرات محور مثل فولادیها و پتروشیمیها و سیمانیها اثر گذاشته و رشد عاریتی و نه رشد خاصیتی است. همچنین شاخص کل با معیار هموزن ۷۱۸ واحد رشد کرده و به رقم ۴۲ هزار و ۵۷۷ واحد رسید.
ارزش روز بازار به بیش از ۸۰۱ هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران بورس بیش از ۴.۷ میلیارد برگه بهادار، اوراق، حقتقدم و سهم در قالب ۳۰۴ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۴۹۹ میلیارد تومان داد و ستد کردند. شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی با افزایش ۱۱۴۰ واحدی به رقم ۶۰ هزار و ۳۰۳ واحد رسید. شاخص قیمت با معیار هموزن ۵۰۰ واحد رشد کرده و به رقم ۲۹ هزار و ۶۶۶ واحد رسید.
گزارش ۸ اردیبهشت ۹۸ بورس، بیانگر رشد شاخص آزاد شناور است. شاخص آزاد شناور ۴ هزار و ۳۸۲ واحد ارتقاء یافته و به رقم ۲۳۶ هزار و ۲۷۱ واحد رسید. شاخص بازار اول بورس با افزایش ۳ هزار و ۴۰۱ واحد به رقم ۱۵۷ هزار و ۶۵۰ واحد رسید و شاخص بازار دوم بورس با افزایش ۵ هزار و ۵۹۰ واحد به رقم ۴۰۰ هزار و ۱۶۱ واحد رسید. عمده نمادهای بورسی در تقویت شاخص بورس اثرگذار بودند که بیشترین اثر را نمادهای فولاد، شپنا، شبندر، کگل، شتران، رمپنا، فملی داشتند.
در فرابورس ایران نیز شاخص کل ۴۸ واحد رشد کرده و به رقم ۲ هزار و ۵۶۸ واحد رسید. ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از ۱۴۹ هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورس ایران بیش از ۱.۴ میلیارد برگه بهادار، اوراق و حق تقدم و سهام در قالب ۱۷۹ هزار نوبت معامله و به ارزش ۶۹۴ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
نمادهای عمده فرابورسی در تقویت شاخص اثرگذار بودند که نمادهای کگهر، دماوند، ذوب، میدکو، شراز، مارون، هرمز بیشترین اثر تقویتی در شاخص فرابورس داشتهاند.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
جزئیات عملکرد صادراتی ایران تا پایان ۲۰۱۷
جدیدترین بررسیها از وضعیت کارنامه صادراتی ایران تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی نشان میدهد که کشورمان توانسته در این سال حدود ۶۲ میلیارد دلار صادرات کالا داشته باشد. به این ترتیب ایران در میان حدود ۲۰۰ کشوری که عملکرد اقتصادی آنها مورد بررسی قرار گرفته در رده چهل و هفتم جهان ایستاده و عملکردی قابل قبول داشته است. همچنین طبق ارزیابیهای صورت گرفته و با توجه به حجم کل فعالیت اقتصاد ایران، کارنامه صادراتی کشور بیش از ۲۲ درصد کل ارزش تولید ناخالص داخلی ایران را شامل میشود. با وجود آنکه جایگاه صادراتی ایران در عرصه جهانی قابل دفاع است اما در دو حوزه آمارهای جدید ارائه شده تردیدهایی را به وجود میآورد که یکی از آنها میزان وابستگی ایران به درآمد حاصل از صادرات نفت است.
براساس ارزیابیهای صورت گرفته در گزارشی که اتاق بازرگانی تهران منتشر کرده ایران در سال ۲۰۱۷ حدوداً ۴۹ میلیارد دلار از محل فروش سوختهای معدنی و به طور خاص نفت درآمد داشته است. این به معنای آن خواهد بود که از کل رقم صادرات ایران حدود ۷۸ درصد آن مربوط به صادرات نفت میشود. در ادامه نیز صادرات مواد پلاستیکی و قطعات پلاستیکی به عنوان اصلیترین منبع صادراتی ایران باز هم ارتباطی مستقیم با نفت پیدا میکند. در ردههای بعدی فروش سنگهای معدنی و میوه و خشکبار قرار دارد و کودهای شیمیایی، سنگ و سیمان، مس و آلومینیوم دیگر کالاهایی هستند که بیشترین صادرات را از سوی ایرانیها به نقاط مختلف جهان داشتهاند.
در یک بازه یک ساله ارزش صادرات آلومینیوم ایران حدوداً ۲۵ درصد رشد کرده اما صادرات میوه و خشکبار حدود ۵۸ درصد کاهش یافته است. دومین نکته نگران کننده کاهش مازاد تجاری ایران در سال ۲۰۱۷ بوده است. براساس این گزارش در شرایطی که در سال ۲۰۱۶ تراز تجاری ایران حدوداً مثبت ۴۰ میلیارد دلار ارزیابی شده اما در سال بعد این عدد به ۱۱ میلیارد دلار کاهش یافته است که پیشبینی میشود دو عامل کاهش درآمد صادراتی و افزایش میزان واردات عامل اصلی این اتفاق بوده باشد. (ایسنا)
پاسخ زیرکانه مدیر غول نفتی روسیه درباره تامین کمبود نفت ایران در بازار
به نقل از رویترز، ایگور سچین، مدیر ارشد اجرایی «روس نِفت» روسیه گفت: تحریمهای سختتر آمریکا علیه ایران به کمبود نفت در بازار در سه ماهه دوم و سوم ۲۰۱۹ منجر نخواهد شد. این مدیر روس به صورت تحویلی در مورد خروج روسیه از توافق کاهش تولید اوپک به اینکه قرار نیست کاهش تولید ایران بر اثر تحریمها را روسیه جبران کند، اشاره کرد. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا روسیه به تدریج از توافق کاهش تولید با اوپک خارج میشود یا نه، به بیانیه مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا اشاره کرد که گفته بود، هرگونه کاهش عرضه از سوی ایران با افزایش صادرات از سوی عربستان و امارات جبران خواهد شد. (فارس)
فشار ترامپ به ژاپنیها برای تولید بیشتر خودرو در آمریکا
به نقل از رویترز، در گزارشی که از سوی سفیر آمریکا در ژاپن در باره جزئیات دیدار دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و شینزو آبه نخستوزیر ژاپن منتشر شده است، ترامپ ژاپنیها را برای تولید خودروی بیشتر در داخل آمریکا تحت فشار قرار داده است. در دیدار سران دو کشور همچنین درباره برنامه خودروسازان ژاپنی در راستای سرمایهگذاری بیشتر در آمریکا گفتوگو شد. ویلیام هاگتی سفیر آمریکا در ژاپن گفت: ما درباره لزوم انجام تحرکات بیشتر در این زمینه گفتوگو کردیم. اما من فکر میکنم که رئیسجمهور در این زمینه دیدگاه بسیار مثبتی دارند و در آینده شاهد اقدامات این چنینی هستیم.
ترامپ در یک نشست انتخاباتی در ویسکانسین گفت که آبه گفته است که ژاپن ۴۰ میلیارد دلار در صنعت خودروی آمریکا سرمایهگذاری خواهد کرد. البته ترامپ در سخنان خود درباره جزئیات زمانبندی این طرح چیزی نگفت. شرکت خودروسازی تویوتا که بزرگترین شرکت تولید خودرو در ژاپن محسوب میشود ماه گذشته اعلام کرد که تا سال ۲۰۲۲ حدود ۱۳ میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری خواهد کرد. ترامپ خودروسازان ژاپنی را مجاب کرده است که اشتغال بیشتری در آمریکا ایجاد کنند و آنها را تهدید به اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات خودرو در صورت عدم اجرای این درخواست کرده است. (فارس)